Medzi chemické patrí hlavne posypová soľ (môže ju nahradiť aj klasická kuchynská soľ). Princíp pôsobenia soli spočíva v tom, že zníži bod mrazu vody, to znamená, že pri miernych mrazoch zrážky a sneh zostávajú v kvapalnom skupenstve. Soľ taktiež rýchlo rozpustí už vzniknutý ľad. Tento účinok posypovej soli funguje do –7°C až –10°C, pri tuhých nočných mrazoch je všakneúčinná. V prípade, že sú teploty veľmi nízke, je potrebné nahradiť klasickú soľ chloridom vápenatým, ktorý je síce drahší, ale účinný až do –35°C. Medzi ďalšie posypové soli patria: chlorid horečnatý, síran amónny, močovina, chlorid draselný a octan draselný. Hlavné nevýhody používania posypových solí sú:
- z ekologického hľadiska narúšajú vlastnosti spodných vôd, pôdy, poškodzujú zdravie stromov a iných porastov
- problémy spôsobujú domácim zvieratám, ktorým sa poškodzujú labky pri kontakte so soľou (hlavne psom pri venčení)
- poškodzujú podrážky na obuvi a vytvárajú biele mapy na topánkach
- neprospievajú betónu